21.08.2019
Otita - boala care poate afecta atat copiii, cat si adultii
Otita reprezinta un proces inflamator la nivelul urechii, care apare in urma unei infectii data de microorganisme patogene. Otita poate fi localizata atat la nivelul urechii externe, cat si la nivelul urechii medii sau interne. E important de stiut ca otita apare cu precadere la copilasi. Mai exact, 5 din 6 copii experimenteaza o forma de otita in primii ani de viata. Afectiunea apare insa si la adulti si e la fel de dureroasa. Dr. homeopat, Cezarina Matei vorbeste pentru CSID despre cauzele acestui fenomen, principalele simptome, dar si modalitatile de tratament.

Principalele simptome ale bolii:

• otalgia, hipoacuzie;

• zgomote de lichid in timpul miscarii capului, autofonie, vajaieli, zgomote infundate;

• la examenul otoscopic se observa timpanul rosu cu desen vascular accentuat.

Adultii manifesta durere de scurta durata sau continuua la nivelul urechii. Au senzatia de ureche infundata, scaderea auzului, secretii la nivelul urechii. Copiii resimt durere la nivelul urechii (in special, nocturna), febra mare, tulburari de somn, stare de agitatie, inapetenta, stare de angoasa, secretii la nivelul urechii (in anumite situatii).

Cum si de ce se produce acest fenomen?

Un obstacol in calea functionarii normale a trompei lui Eustachio aduce cu sine in urechea medie o diferenta de presiune fata de mediul extern. Acest fenomen determina la randul sau acumularea de lichid din capilare in urechea medie, ascensionarea procesului inflamtor prin trompa Eustacho si presionarea membranei timpanice”, puncteaza medicul homeopat, Cezarina Matei.

Cele mai frecvente cauze ale obstructiei trompei lui Eustachio la copii sunt tumefierea mucoasei (ca urmare a rinitelor repetate), precum si hipertrofia vegetatiilor adenoidiene (polipii).

Tipuri de otita

-Otita externa sau otita inotatorului. Cauza principala? Expunerea la umiditate (piscine, apa marii). Poate fi cauzata de bacterii, virusuri sau ciuperci ce se pot dezvolta la nivelul pavilionului urechii atunci cand in ureche ramane apa.

-Otita medie. Apare in urechea medie, declansata de bacterii si este cel mai des intalnita la copii (in special, datorita unei particularitati anatomice - trompa lui Eustachio este mai scurta decat la adulti si impiedica drenajul lichidelor la nivelul urechii.)

-Otita medie acuta congestiva. Este cauzata cel mai adesea de bacterii - Stafilococus Pneumoniae, Haemophilus Influnezae sau poate reprezenta debutul unei boli infectioase.

-Otita medie acuta supurata. Se manifesta prin aparitia unor secretii purulente.

-Otita seroasa. Otita seroasa poate fi acuta (evolutie sub 2-3 luni) sau cronica (evolutie peste 3 luni). Copiii si parintii au adesea batai de cap cauzate de otita medie seroasa. Afectiunea in cauza este des intalnita la copii si reprezinta acumularea de lichid in spatele membranei timpanice in urechea medie. 

Otita: prevenire si metode de tratament

Prin curatarea corecta a nasului si tratarea rinitelor, vegetatiilor (polipilor) si obstructiei nazale.

In primul rand, consulti un medic. De preferat, specialist ORL. Tratamentul gemoterapic sau homeopat in cazul otitei seroase va fi prescris de un medic si va tine cont de toate aspectele bolii. Este vorba de o schema terapeutica personalizata.”, explica medicul homeopat si gemoterapeut, Cezarina Matei.

Sursa foto: Google.com


Articole din aceeasi categorie