Am spune ca inghetata este un desert nevinovat si preferat, cu mai putine calorii decat o felie de tort de exemplu. Retetele de inghetata din comerti au in compozitie multe substante artificiale in care s-au identificat 23 de aditivi alimentari. Iata cativa dintre cei mai folositi: E141 – complecsi de cupru ai clorofilelor si clorofilinelor, E150 a – caramel simplu, E150 d – caramel cu sulfit de amoniu, E160 c – extract de paprika, E162 – betanina, E171 – dioxid de titan, E202 – sorbat de potasiu, E296 – acid malic, E322 – lecitina din soia/ floarea soarelui, E 330 – acid citric, E401 – alginat de sodiu, E407 – caragenan, E410 – guma de carruba, E412 – guma de guar, E414 – guma arabica, E417 – guma tara, E440 – pectina, E442 – fosfatide de amoniu, E460 – guma de celuloza, E468 – carboximetilceluloza, E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E476 – poliricinoleat de poliglicerina, E477 – esteri ai acizilor grasi cu propilenglicol.
Cea mai buna inghetata se poate face acasa din ingrediente naturale
Asadar, toate aceste E-uri ne indeparteaza de clasica reteta de iaurt si fructe la congelator din copilaria noastra.
„Inghetata industriala a ajuns sa fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune daca sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahar adaugat si chimicale din belsug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de acizi grasi saturati si zahar adaugat.”, explica dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
In ce cantitati si cand se poate consuma inghetata din comert?
„Inghetata din comert nu trebuie consumata de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice. Totodata, trebuie consumat ocazional de catre adulti, in cantitati mici, de 40 - 60 de grame.”, a mai precizat presedintele APC Romania.
Expertii APC explica - inghetata industriala fiind un produs cu indice glicemic ridicat nu trebuie consumata de catre persoanele obeze, supraponderale, cu intolerante alimentare, diabet si boli cardiovasculare.
„Inghetata din comert constituie unul din produsele alimentare cu cei mai multi aditivi incorporati. Pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingerati zilnic si prin consumul de alte alimente, este indicat limitarea consumului sau identificarea si cumpararea unor sortimente de inghetata obtinute doar din ingrediente naturale, fara aditivi.”, ne sfatuieste conf. univ. dr. ing. Adriana Dabija, expert tehnic in ingineria produselor Alimentare.
Cum consumam inghetata
Desi arsita si pofta sunt mari, inghetata nu se consuma imediat ce a fost scoasa din congelator si dupa 5 minute de stat in mediul ambiental.
Citeste si: Inghetata din avocado? 14 moduri in care poti consuma fructul minune

